Omakotitalon vesikatteen uusimista on erittäin vaikea määritellä katon ikään tai remontointi ajankohtiin määritellen. Perus maalaisjärjellä kattoremontti on ajankohtainen, silloin kun katto alkaa vuotamaan. Tälläisessäkin tapauksessa ollaan taas auttamatta vähän myöhässä, kun vetta alkaa tulemaan sisälle on siinä nauru kaukana. Käytännössä uusi vesikate ja kattoremontti tulisi tehdä ja asentaa aina vaikka vanha katto toimisikin osittain talon suojana. Tyypillisesti näissä tilanteissa kun omistaja ei itse osaa määritellä katon kuntoa, kannattaa siihen tehdä katon kuntotarkastus ammattilaisen suorittamana.

Katon uusiminen omakotitaloon – vinkkejä maallikolle

 

Vanhojen vesikatteiden laskennallinen käyttöikä voidaan asettaa n.30 vuoden haarukkaan. Mikäli kattoa on huollettu hyvin saattaa oletus olla vaikka 50 vuottakin. Mikäli huoltotoimenpiteillä ei saada katolle lisää käyttövuosia pitää lähteä kartoittamaan uuden katon investointia. Katon ulkoisten rasitusten vaikuttavuus varsinkin vanhalle katolle, saattaa olla kohtalokasta. Mikäli katolle tulee paljon rasittavia tekijöitä esimerkiksi lähellä sijaitsevien puiden osalta ( varjot, ja kuivumisen esto, sekä lehdet ja neulaset ) Saattaa vanha vesikate heiketä nopeastikin siihen pisteeseen, että se on jo talon kunnolle riski.

Kuntoarvion teettämisellä saadaan määriteltyä katon kunnon kokonaiskunto. Laskennalliset iät ja olettamukset eivät siis voi olla vesikaton uusimisen suhteen määrittelevä tekijä. Jos ulkoista rasitusta kohdentuu paljon katolle, vaikkapa puiden suhteen, kannattaa miettiä vaikkapa niiden poistamista. Näin katon rasitusta pystytään pienentämään.

Varmat merkit siitä että vesikatto on vaihdettava ja kattoremontti on suoritettava

Selvä merkki siitä että kattoremontti on ajankohtainen on se että vettä tulee sisälle, tai talon rakenteisiin. Tämä koskee sulamis- ja sadevesiä, joiden tulee normaalisti kulkeutua katolta hallitusti katolta sadevesijärjestelmien kautta viemäreihin. Läpiviennit ovat aina kriittisimpiä paikkoja, varsinkin sellaisissa kohdissa joissa vesi jää paikoilleen.

Katon huono tuulettuvuus jättää kosteutta usein katon alapuolelle. Tämä on selkeä korjaustarpeen merkki ja se pahimmillaan vahingoittaa katon rakenteita. On erittäin tärkeää  että alusrakenteen ovat aina kuivat ja ilman kierto on toteutettu koko alakaton alla sekä sisään että ulos. Katon estetiikasta pystyy myös katsomaan mahdollista katon remontin tarvetta. Jos talvella on jääpuikkoja, on vuotokohtia olemassa.

Painaumat katossa sekä kaikki kiinnikkeen ja niiden tiiveyden heikko kunto saattavat kertoa rakenteiden heikosta kunnosta tai vaurioista. Katon hilseily, ruoste, sekä kuprut ovat myös merkkejä, että riskejä on olemassa, ja uusi katto saattaa olla tarpeen. Alapohjaan muodostunut jää pakkasella, sekä alapohjan rikkonaisuus ovat myös asioita jotka kannattaa tutkituttaa.

Yksinkertaistettuna tässä muutamia asioita joista lähteä liikkeelle. Mikäli haluat varmuutta, useat kattofirmat tekevät veloituksetta kattojen kuntotarkastuksia. Saat selkeät neuvot kuinka edetä, ja onko katon kunto oikeasti millä tolalla? Muista, että aina kattoremontti ei ole tarpeellinen vaikka vesi jossain esiintyykin.  Katon kunto on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin.

Hyvä ohjesääntö on se, että kattohuolto ja kunnon tarkastus tehtäisiin kerran vuodessa. Saat varmuuden siitä, ovatko saumat kunnossa, ovatko läpiviennit, ruuvit ja liitokset katolla ja kattoturvatuotteissa ja sadevesijärjestelmissä kunnolla kiinni? Jos uskot että kattoremontti on omalle talollesi ajankohtaista nyt, , klikkaa alla olevaa nappia ja saat kattofirmoilta kattotarkastuksen ja tarjouksen kattoremontista omalle kodillesi.