lukkosaumakatto vai konesaumakatto?

Mitä eroa ja ketkä tekee, sekä hinnat?

Kilpailuta tarjouksia täällä

Konesaumakaton hinta?

Neliömäärät sekä katon jyrkkyys ja kerrosluku ovat suurimmat yksittäiset tekijät hinnassa. Karkeasti hintahaarukka n. 8000- 30.000€ Konesaumattu peltikatto on usein hintava koska sen tuotanto ja asentaminen vaativat enemmän käsityötä kuin teollisen lukkosaumakaton.

teollisesti valmistettu lukkosaumakatto vai saumauskoneella tehty konesaumakatto?

 

Lukkosaumakatto ja konesaumakatto ovat kaksi eri asiaa. Nämä menevät usein sekaisin puhuttaessa kattoprofiilien valinnoista. Molemmat kattoprofiilit ovat, ns. loiville katoille soveltuvia kattoprofiileja. Lukkosaumakatto on moderninpi versio konesaumakatosta. Lukkosaumakatto on nopeampi ja helpompi asentaa kuin konesaumattu peltikatto, myöskään sen asennukseen ei tarvita peltiseppien erikoistyökaluja.

Lukkopeltikatossa tehtaalta tulevat valmiiksi profiloidut teräspellit kiinnitetään ruuveilla ruoteisiin, ja seuraavien peltirivien pystysaumat ja ruuvit jäävät sauman alle peittoon. Lukkosaumakate soveltuu katoille, joiden kaltevuus on 1:9 tai jyrkempi.

Lukkosaumaprofiileissa on tärkeää, profiilit lukitaan toisiinsa tiiviisti.mahdollistaa kestävän ja laadukkaan asennuksen. Loivilla katoilla materiaalin valinnassa kannattaa olla tarkkana koska, ne altistuvat säälle jyrkkiä kattoja haastavammin. Lika ja vesi on usein heikommin ohjautuvaa myös. Takuut valmistajilla on puhkiruostumattomuuden suhteen teräksessä usein n. 50 vuotta ja pinnoitteilla 15-20 vuotta.

Konesaumakaton paras ominaisuus on se, ettei siihen tarvitse tehdä yhtään reikää pellin läpi. Peltirivit kiinnittyvät ruoteisiin klammereilla, jotka jäävät rivien välisen sauman sisään. Myös kaikki läpiviennit savupiiput ja ilmaistoiniläpiviennit pystytään toteuttamaan yhtenäisesti eikä katolle tarvita erilaisista palasista tehtyjä profiilileikkauksia (tilkkutäkkiä). Kattoturvatuotteet pystytään myös asentamaan katolle peltiä rikkomatta.

Konesaumakaton pellin paksuus on 0,5 tai 0,6 mm. Pellin pitää olla peltiseppälaatua eli pehmeää. Pellin ja sen pinnotteen pitää kestää pakkasmuokkausta ja sinkkipitoisuuden on oltava vähintään 275 g/m2.os kattoa yritetään tehdä paksummasta tai jäykemmästä materiaalista siitä ei tule vedenpitävää. Rivipeltien saumoihin, vaakasaumoihin ja jiireihin on laitettava ”maalia” eli tiivistysmassaa. Massa valmistettiin ennen sinkkivalkoisesta ja pellavaöljystä / vernessasta. (teknisten tietojen viittaus wikipedia)

Konesaumakaton hyvät ja huonot puolet

  • + Voidaan asentaa monimuotoisille katoille ja ns. Arvokohteisiin.
  • + Erittäin vesitiivis
  • + Pitkäikäinen
  •  – Usein hinnakkaampi kuin lukkosauma
  • –  Vaatii laadukkaan asentajan. (peltiseppä)
  • – Tuulettuvuudet ja pohjatyöt pitää selvittää ja toteuttaa hyvin

Lukkosaumakaton hyvät ja huonot puolet

  • + Hiljaisempi kuin konesaumattu peltikatto
  • + Saadaan säältä suojaan nopeasti ja muutenkin nopeampi asentaa
  • + Usein edullisempi
  •  – Ei sovellu monimuotoisille katoille.

 

Kumpi on hinnaltaan parempi. Konesauma, vai lukkosauma?

Konesaumattu peltikatto on usein hinnaltaa kalliimpi, koska sen tuotanto ja asentaminen vaativat enemmän käsityötä kuin teollisen lukkosaumakaton. Toki hinnallisesti erot eivät ole kovin isoja ja jos konesaumakatto tuntuu itselle järkevämmältä, kannattaa tietysti teettää juuri sellainen katto.

Se kumpi on käyttöiältään pitkäikäisempi riippuu usein asennuksen laadukkuudesta ja katolle tehtävien huoltotöiden säännöllisyydestä. Usein hyvin huollettu katto kestää hyvänä pitkään oli se sitten valmistettu mistä tahansa materiaalista. Konesaumakatot ovat hinnaltaa korkeampia, mutta, kokonaishinta suhteessa käyttöikään, huoltotarpeisiin ja vuotovarmuuteen on lopulta edullinen. Tästä päätellen voidaan tehdä oletus, että konesaumakatto laadukkaasti asennettuna antaa kaikkein parhaimman hintalaatu suhteen.

Mikäli sinua askarruttaa eri kattoprofiilien sopivuus omalle kodillesi, kannattaa sinun pyytää kattoasiantuntija kertomaan juuri sinun kodillesi sopivimman katon investoinnista.