varttikatto. Sisältääkö asbestia vai ei? Ja kuinka uusit katon

Miten lähteä liikkeelle asbestia sisältävän varttikaton uusimisessa?

Kilpailuta tarjouksia täällä

Varttikaton kattoremontti

Kuinka selvittää sisältääkö kattosi asbestia?

Asbestilaki on ollut voimassa vuoden 2016 alusta. Lakiin on määritelty asbestipurkutyölupaa ja asbestipurkutyöntekijän pätevyyksiä koskevat määräykset.Asbestikuitua käytettiin aikoinaan monissa eri rakennusmateriaaleissa, mm. Lattioissa, seinissä ja kattorakenteissa. Asbestikuitu todettiin kuitenkin olevan terveydelle erittäin haitallinen ja aiheuttavaan mm. syöpää, koska kuitu ei poistunut lainkaan elimistöstä. Asbestikuidun käyttö kiellettiinkin kokonaan vuonna 1994.

sisältääkö varttikatto, tai mineriittikatto asbestia?

Mineriittikattojen (varttikatto) valmistuksessa käytettiin asbestikuituja vuoteen 1988 asti. Varttikattoja asennettiin omakotitaloihin 1920 luvulta lähtien, mutta erityisesti niitä tehtiin. 70 ja 80 –luvuilla. Ennen 1994 rakennettujen kiinteistöjen remontoinnissa tulee aina teettää asbestikartoitus. Aiemmin asbestia sisältävän kattolevyn sai purkaa ehjänä kattoremontin yhteydessä ilman asbestipurkulupaa, mutta enää se ei ole sallittua.

Vanhojen Varttikattojen pinnoittaminen on myös suosittua, koska vanhasta levystä liuenneen värin hävittyä pinnoittamalla katosta saadaan jälleen uuden näköinen. Uusi laki asettaa kuitenkin rajoituksia myös pinnoitukselle, koska ennen pinnoitusta levy on pestävä korkealla paineella uuden pinnoitteen tarttuvuuden parantamiseksi. Korkeapaine pesu taas saattaa irrottaa katosta asbestipitoista materiaalia lähiympäristöön.

Vaikka kattosi saattaa sisältää asbestikuitua, ei se ole terveydelle mitenkään vaarallista koska asbesti on kiinteänä osana rakennusmateriaalia. Vasta kun asbestia sisältäviä rakennusmateriaaleja ruvetaan purkamaan vaarallista asbestipölyä saattaa levitä ympäristöön jolloin siitä muodostuu terveysriski.

Varttikaton uusiminen

 Varttikaton uusiminen alkaa asbestikartoituksen teettämisellä. Asbestikartoitus ei ole toimenpiteenä kallis ja maksaa n. 200-400€ riippuen laajuudesta. Tulokset asbestin sisällöistä ja lajeista saadaan yleensä 1-2 päivän sisällä laboratorioista.

Mikäli kattorakenteet sisältävät asbestipitoisia materiaaleja on varttikaton remontissa käytettävä asbestipurkumenettelyä. Kattoremontin yhteydessä on teetettävä purkutyösuunnitelma joka on toimitettava AVI:lle. 

Asbestipurkutyössä suojataan taloa ympäröivä alue jotta asbestipöly ei pääse ympäristöön, samoin purkutyöhön osallistuvat suojautuvat huolellisesti. Purkutyössä käytetään koko ajan imuria pölynhallinnan vuoksi. Vanha asbestia sisältävä purkujäte toimitetaan purkutöitä tehneen yrityksen toimesta asianmukaiseen kierrätykseen. 

Kun purkutyöt on asianmukaisesti tehty voidaan kattoremontti suorittaa tehdyn suunnitelman mukaisesti.

Kilpailuta kattoremontti

Kuinka homma toimii?

Täytä sivulla oleva kartoituslomake. Täytä siihen lyhyesti tiedot itsestäsi ja omakotitalosi katosta. Saat ilman sitoumuksia alueesi yrityksiltä tarjouksia kattoremontillesi. Palvelun käyttö ei sido asiakasta tilaamaan kattoremonttia, palvelun kautta tarjoavilta yrityksiltä.

saat arviolaskelman

Täytä oheisen lomakkeen tiedot talosi katosta ja lähetä se laskettavaksi
h

vastaanota tarjouksia

Saat alueesi kattourakoitsijoilta tarjouksia
}

valitse sopivin urakoitsija

Kun olet valmis tekemään päätöksen kattoremontin tekijästä, valitset sen sinulle sopivalla hetkellä.